Jump to content

Werktopic #13


Recommended Posts

Cocoverde

Een nieuw topic, kunnen we weer verder posten over werkdingen.

 

En laat ik meteen met de deur in huis vallen.

 

Weg

 

 

Edited by Cocoverde
Link to post
Share on other sites
 • Replies 140
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • freestyle

  16

 • _Lins

  12

 • HAHA.wait what?

  8

 • MademoisellePapillon

  8

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Wil het toch even delen hier, want ben er best wel trots op, samen met een collega een grote studie gedaan naar hoe de pandemie-maatregelen worden ervaren door volwassenen met autisme:  www.ugent

elkepruts, wat goed! leuk dat het gelukt is!   Pfoe lastig he die salarisonderhandelingen, want eigenlijk zou het gewoon vanzelfsprekend moeten zijn. Ja ik vind het ook lastig om daarbij de

Ik heb een nieuwe functie! 🥳 Had intern gereageerd op een vacature voor team lead (people manager voor 10-15 consultants), gaat lekker onofficieel gewoon via mail bij ons 😅 Dinsdag half uur gesprek ge

Intouchables

Ik herken het niet (denk niet dat ik ooit een andere baan wil haha), maar je doet dit werk al 4 jaar wat meer zegt dan ergens een diploma in hebben. Zeker als je in een branche werkt waar veel vacatures zijn denk ik dat het geen probleem is om zonder juist diploma te solliciteren. Het is altijd spannend om een nieuwe baan te zoeken, maar je hebt niets te verliezen. Het is maar een sollicitatie, dus gewoon doen! Zeker als je in een brief bovenstaande beschrijft? Dus alles on the job geleerd, heel erg naar je zin, veel kennis op gedaan maar reistijd is de reden dat je nu verder zoekt.

Link to post
Share on other sites

Ik herken het niet, maar zou je er niet door laten leiden! Je schrijft dat je bang bent dat bedrijven je niet willen of je onderschatten. Wat is er het ergste dat er kan gebeuren als je een poging waagt? Dat het misschien bevestigd wordt? Je kunt dan iig misschien erachter komen wat je extra nodig zou hebben of waar je in zou moeten investeren mocht je het echt graag willen.

Maar daarnaast sluit ik me helemaal aan bij de positieve insteek van Intouchables!

Link to post
Share on other sites
MademoisellePapillon

Het is blijkbaar een typisch vrouwending dat je bij een vacature graag voldoet aan alle gestelde eisen voordat je solliciteert. Het is echter niet altijd nodig om alles te kunnen, je kan immers ook nog altijd iets bij leren als nodig. Ik probeer toch te solliciteren, ook al wordt ik onzeker omdat ik een aantal dingen niet beheers die gevraagd worden, en als het niks word is het ook prima. Uiteindelijk zet een werkgever ook maar zijn droomkandidaat op papier maar zijn ze zich bewust dat die er misschien niet is en dat ze misschien een veel betere persoon voor de baan voor zich krijgen ook al heeft die niet alle competenties. 

Link to post
Share on other sites

Ik heb mijn huidige functie ook gekregen, ondanks dat Ik totaal geen aansluitende opleiding had. Wel het goede niveau en in een vorige baan soortgelijke aantoonbare ervaring opgedaan. Ik was ook echt flabbergasted dat ik aangenomen was, maar het bleek dat ik juist aangenomen was door mijn veelzijdige achtergrond. Daardoor was ik juist de perfecte kandidaat 

 

Gewoon doen dus.

Link to post
Share on other sites

Dit geeft mij ook hoop. 😜

Heb gister sollicitatiebrief verstuurd waar ze eigenlijk een diploma voor vragen die ik niet heb. Maar de werkzaamheden passen weer bij wat ik nu doe. (horeca) alleen de doelgroep (verslavingszorg) is dan een tikkie uitdagender. 

Link to post
Share on other sites
sunshine_girl

Een vriendin van mij is onlangs aangenomen. En in de vacature stond welke opleiding ze nodig had etc.

Zij had geen diploma ervoor, wel op gesprek geweest. Zij werkte op een benzinepomp, dus wel klantervaring. Maar ze zochten iemand met een opleiding in de sales.

Zij is aangenomen, door haar enthousiasme en open instelling. Opleiding krijgt ze van het bedrijf.

De andere sollicitanten met wel de goede opleiding voor de vacature heeft ze achter zich gelaten. Die kwamen juist te statig over. 

Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...
MademoisellePapillon

Ik zit enorm in de knoop met mezelf. Misschien heeft iemand hier dit ook meegemaakt of hebben jullie wat tips. 

 

Misschien weten jullie nog dat mijn 'loon' erg laag is, op lange termijn is het niet haalbaar om op deze manier verder te gaan. Omdat ik als zzper werk moet mijn loon hoger omdat ik op deze manier geen buffer kan opbouwen voor onvoorziene omstandigheden, eigenlijk zou het erop neer komen dat ik de rest van mijn leven zuinig zou moeten leven, dat er geen ruimte is voor reizen, dat er geen ruimte is om ziek te worden (en daar kies je niet voor...), dat er geen ruimte is voor eventuele kinderen, dat er geen ruimte is voor extra vrije tijd. Binnen het werk wat ik nu doen kan het loon niet omhoog, de hele sector is verziekt en bij elk bedrijf loop ik tegen hetzelfde probleem. Ik zou graag naar een loon gaan dat beter past bij mijn functie, opleidingsniveau en verantwoordelijkheden. 

 

Daarnaast vind ik het soort werk dat ik nu doe wel prima, de inhoud is voldoende uitdagend, voor nu. Ik zie echter geen groeimogelijkheden, niet in dit bedrijf, en ook niet elders. En als ik op lange termijn denk is dit echt niet genoeg. Ik fiets er nu door, op dit tempo Steven ik af op een bore-out. Ook heb ik het gevoel dat ik niet voldoende kan uitzoeken of dit iets voor mij is omdat mijn blik wazig is omwille van de uitzichtloze financiële situatie. 

 

Het belangrijkste wat ik niet weet is wat ik dan wel wil doen, hoe ik erachter kan komen en hoe ik dat dan waar kan maken. Sowieso denk ik dat het antwoord voor mij niet ligt in een baan maar wel in een aantal dingen, dus misschien gedeeltelijk wel zzper en gedeeltelijk in dienstverband, of verschillende dingen als zzper. Maar wat daarvan de invulling moet zijn weet ik dus niet, ik wil graag mijn vaardigheden beter gebruiken. 

 

Heeft iemand ervaring met dergelijke 'vraagstukken'? Oplossingen? Manieren om naar een oplossing te evalueren? Ik loop al een aantal jaar tegen dit probleem aan, ben al een aantal keer van opdrachtgever veranderd. Qua opdrachtgever denk ik dat het nu wel goed zit, maar het is, vooral op financieel vlak, niet genoeg... 

 

Ik ben zo graag Oplossing gericht, als er een probleem is wil ik het snel oplossen, maar het lukt me niet om dit uit te zoeken.... 

Link to post
Share on other sites
shizzle

Hoe komt t dan dat je zo weinig verdient? Toen ik nog freelancede verdiende ik echt zoveel. En ik vroeg niet eens de hoofdprijs. Zit je dan veelste laag in je uurtarief? Hoe is dat geregeld in België , ik heb geen idee wat daar gebruikelijk is. 

 

Vind het lastig wat je nou precies wil. Meer verdienen en een baan met meer uitdaging? 

 

Misschien keer met een jobcoach praten? Kijken hoe je dat pad moet uitstippelen voor jezelf? Kijken waar je krachten binnen je vak liggen en of je je daar op kan specialiseren en daar freelance klussen op binnen kan halen? 

Link to post
Share on other sites
MademoisellePapillon

Ik vind het ook lastig wat ik precies wil, dat is ook het probleem, dat ik het niet weet! 

 

Ja hoe komt het dat ik zo weinig verdien... Ik ben architect en in België is het zo dat een aantal beroepen, 'vrije beroepen' zoals dokter, advocaat, architect,... Verplicht worden bij wet om zelfstandig te zijn omdat ze 'neutraal' moeten blijven. Nu is dat al lang niet meer van deze tijd, want al deze beroepen hebben onderhand groepspraktijken etc, maar die wet is er dus nog steeds. Een ander deel van het probleem is dat architecten structureel te weinig kunnen vragen voor wat ze doen, omdat de vereisten voor een bouwproject veel complexer geworden zijn dan pakweg 100 jaar, de werklast is hierdoor hoog, maar er kan niet genoeg geld voor gevraagd worden want dat wil de markt niet betalen. Een deel van het probleem is hierbij dat het in België bij wet verplicht is om met een architect te werken, dit maakt dat het voor mensen voelt alsof ze dit moeten, maar eigenlijk niet nodig hebben, en dus zo min mogelijk willen betalen. Een advocaat of dokter heeft dit veel minder want als je bij de advocaat of dokter terecht komt heb je meestal hulp nodig en betaal je gewoon wat er nodig is om die hulp te krijgen. (net zoals bijvoorbeeld voor een slotenmaker als je jezelf buiten gesloten hebt). Dus enerzijds is er van bovenaf te weinig geld, en anderzijds ben je verplicht om als zelfstandige te werken en heb je dus geen rechten zoals een werknemer dat heeft, wat kut is. Mijn collega werd vorige week ontslagen en die heeft dus ook geen uitloopperiode meer, gewoon bam, dag inkomen. 

 

Om je een idee te geven, mijn uurloon is 26,5 bruto/uur en ik hou er 45 procent van over na belasting en andere kosten. Ik heb geen vakantiegeld, eindejaarspremie, pensioenopbouw, vervangingsinkomen bij ziekte, werkloosheidsuitkering, betaalde vakantie ... Die buffers moet je als zelfstandige zelf voorzien. En dit is hoog in vergelijking met vriendinnen die ik ken uit de sector, de meesten werken tussen de 20 en 25, met evenveel ervaring.  Ik hou ongeveer 1800 netto over per maand, maar daar komt niks extra bij. In principe is het niet meer onder de armoedegrens zoals 5 jaar geleden, en kan ik af en toe wel eens wat anders eten dan droog brood, maar er is erg weinig ruimte voor sparen, of leuke dingen. En vooral dus dat sparen is wel vrij belangrijk lijkt me, als je zomaar ineens je inkomen kwijt kan zijn zonder vangnet. 

 

Bij mij was het zzper zijn dus geen bewuste keuze maar eerder iets dat moest. 

 

Goed heel verhaal. Heeft iemand al een jobcoach gehad? Kan zo iemand je werkelijk helpen als die je niet goed kent? Maakt die inderdaad een plan van aanpak met je? 

Link to post
Share on other sites
Summer vibes

Ik vind het echt apart dat je als architect (In Belgie) zo weinig per uur verdient als ZZP-er. Zeker juist als iedereen architect nodig heeft voor elk dingetje, dan zou toch juist het een beroep moeten zijn waar veel vraag naar is? 
maargoed het is wat het is! 
 

ik denk dat je alleen naar een job coach of zoiets moet gaan als je er voor open staat om echt vanuit een ander perspectief naar je werkende leven en carrière te kijken. Zo iemand is geen expert in de architectuur, maar kan je wel helpen inzicht te krijgen in wat je wil/kan/waar je je op moet focussen!

 

Een vriendin van mij hier is coach en (vooral op gebied van werk). Ze heeft vorig jaar haar licenties gehaald en moest toen veel ‘oefenen’ en uren schrijven, dus vroeg me of ik een ‘probleem’ had wat ik wilde bespreken in coaching gesprek.

 

ik had niet echt zo’n mega duidelijk problem, maar had wel wat dingen qua carrière die ik interessant vond te bespreken. En wow er kwamen echt nuttige dingen uit! Als ik weer in NL woon weet ik nu echt wel beter waar ik naar op zoek ben. 
zij kwam natuurlijk niet met specifieke functie titels oid, maar door samen te praten (en door specifieke vragen die ze stelde en hoe ze reageerde op bepaalde dingen die ik zei/voelde), heb ik dus echt wel iets geleerd! 
 

dus zou t zeker aanraden. En ga eens lijstjes maken met alles waar je enthousiast van word in een baan. En wat zou je er nog naast kunnen doen? In een bestuur of commissie van iets, om meer te netwerken en mss een extra klus er bij te kunnen doen? Meer mensen leren kennen die je wellicht verder kunnen helpen? Mss paar uur per week iets heel anders gaan doen wat je leuk vind, om te kijken of je daar energie uit haalt en wellicht nog wat knaken mee kan verdienen? 
mss meer uitzoeken over arbeidsmarkt voor architecten in NL? met je werkgever praten over je twijfels en kijken of er iets aan te doen valt?

 

gewoon ff random ideeen hoor!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Ik zou eigenlijk ook zeggen om eens met iemand praten die het beroep heeft om mensen met dit soort vraagstukken op weg te helpen. Zo iemand kost geld - is er misschien iemand in je netwerk die je zou kunnen benaderen om mee te denken? En zijn er (jonge) collega's uit je beroepsgroep die hier misschien ook tegenaan lopen? 

 

Met samen brainstormen kun je misschien eea ordenen. Volgens mij is het handig om de verschillende variabelen te structureren: opties die je hebt in je huidige branche, opties voor een baan in een andere branche, je wensen/eisen qua financiën. Die hebben alledrie invloed op elkaar (of je een riant salaris wil of iets meer dan je nu hebt maakt de keuze voor bijvoorbeeld zo'n combi zzp-loondienst meer of minder interessant). Het antwoord rolt er dan niet gelijk uit, maar het geeft misschien wat rust en het gevoel dat je naar een oplossing toewerkt.

 

Zelf heb ik een tijdje bijgehouden wat ik allemaal interessant vond toen ik me op een nieuwe baan oriënteerde. Werd een gek lijstje omdat ik er echt impulsief wat bij schreef als ik iets las of hoorde. Maar daardoor kon ik gerichter een nieuwe baan zoeken. 

Edited by Sueno.
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
shizzle

Oh WoW ja dus je verdient gewoon heel weinig. Jezus dat dat normaal is. Ik vraag €65 p uur en dat is nog maar voor marketing, niet eens iets bijzonders. 

 

Hier worden sommige jobcoaches zelfs vergoed. Denk wel dat t de moeite is, gewoon om scherp te krijgen wat je wil, waar je krachten liggen, hoe je die kan inzetten etc. Pad bepalen hoe nu verder. 

Link to post
Share on other sites
MademoisellePapillon

Bedankt voor jullie reacties, ik ga zeker een aantal van jullie tips uitproberen. 

 

Fijn dat jullie iets gehad hebben aan gesprekken met een jobcoach, twee vriendinnen (uit mijn sector) deden het en hebben er niks uit meegenomen. Ik denk dat ik ook moet zoeken naar een jobcoach die bij mij past als persoon... Alle architecten die ik ken lopen tegen hetzelfde probleem.

Ik ben al een paar keer veranderd van baan, daar heb ik ook wel het een en ander uit geleerd van wat ik wel en niet wil. Wel veel variatie in mijn dag, wel verantwoordelijkheden en uitdagingen, veel zeggenschap over mijn eigen planning, veel vrijheid in hoeveel en wanneer ik werk, eventueel een team leiden, the bigger picture bekijken en van daaruit werken, creatief, en oplossingen zoeken, geen lange woon-werk afstand, geen grote bedrijven, een horizontale bedrijfscultuur, en ik hoef niet rijk te worden, ik wil gewoon meer kunnen ademen, ja kunnen zeggen tegen leuke dingen zonder heel veel na te denken of dat wel in mijn maandelijks budget past....

 

Maar ik zit nu al een tijdje bij deze werkgever omdat ik weet dat het binnen deze sector niet gaat lukken, en als ik wel in deze sector wil blijven dat ik dan een side gig of twee nodig heb... Maar daar ben ik dus nog niet uit, ben al 5 jaar bezig met dit vraagstuk... Dus ja misschien tijd om met een professionele raadgever te gaan praten.... 

Link to post
Share on other sites
HAHA.wait what?

Als ik het zo lees heb je al wel goed duidelijk wat je wil. Daarvoor kan een loopbaancoach juist niet de oplossing zijn. Die zitten veel op eigenschappen en wat vind je leuk. Die recruiter die bij mijn gesprek aanwezig was, was juist degene die de al mijn opmerkingen en wensen aan elkaar kon linken en er beroepen bij zag. Dus nu ik erover nadenk, had ik misschien meer aan haar dan aan de loopbaancoach. Maar ik kan mij ook voorstellen dat je verschillende soorten loopbaancoaches hebt. Dus als ik jou was zou ik daar ook even goed naar kijken. Misschien een loopbaancoach die voorheen ook in jouw branche heeft gewerkt bijvoorbeeld. 
 

oh en mijn inloopspreekuur was overigens gratis.. Dus dat bleek wel een goede investering (qua tijd dan😛)

Link to post
Share on other sites
shizzle

Ik vind t zelf altijd wel lastig om een goede recruiter te vinden. Heb eigenlijk nog nooit gehoord (behalve nu dan) dst iemand er een baan uit heeft gehaald. Maar klinkt wel als een heel goed idee. 

Link to post
Share on other sites
HAHA.wait what?

Ik heb mijn huidige baan ook niet via deze recruiter gevonden moet ik bekennen. Wel via iemand in mijn netwerk. Maar zij is zelfstandige en heeft een klein recruitmentbureau. Dus zij zat niet op linkedin jan en alleman berichten te sturen in de hoop dat iemand reageert zeg maar.

 

Mijn vorige baan heb ik wel via een recruiter gekregen trouwens, maar dat was dus geen succes. Al kon die recruiter daar echt niets aan doen, dat lag aan de organisatie.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
 • Create New...