Jump to content

Ski ongeluk prins Johan Friso


Leafs

Recommended Posts

Ik maak hier een nieuw topic van zodat een ieder die het wel wil zien hier rustig kan lezen en reageren en de ander hier niet hoeft mee te lezen. Zo raakt het shut ook niet vol met alleen prins Friso. Een ieder mag nieuwe updates plaatsen in dit topic, maar vermeld wel even de bron.

‘Geen schedelbasis- fractuur Friso’

Laatste update: 18 februari 2012 08:57info

AMSTERDAM - Prins Johan Friso heeft geen schedelbasisfractuur. Dat zei een Nederlandse neurochirurg die in Innsbrück met de behandelend arts van de prins sprak.

Dit meldt NRC zaterdag. Ook vertelde de arts, Claudius Thomé, dat de reanimatie ‘vrij lang duurde’, hoe lang precies wilde de arts niet zeggen. Hij zal de komende dagen nog in slaap worden gehouden.

Thomé vertelde dat de prins geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam heeft. Het feit dat Friso 20 minuten onder de sneeuw heeft gelegen zou het enige 'serieuze probleem zijn.

Thomé noemde het verder 'redelijk gunstig' dat de temperatuur van Friso 32 graden was toen hij onder de sneeuw werd gevonden, bij een lage temperatuur heeft het lichaam namelijk minder zuurstof nodig.

Volgens de behandelend arts zou het een goed teken zijn als het brein van Friso na 24 uur niet is gaan zwellen. "Op de ct-scan die ’s middags (vrijdag, red.) gemaakt is, hoor ik, zijn geen bijzonderheden te zien. Vandaag zal een mri-scan worden gemaakt”, aldus Thomé tegenover de NRC.

Toevallig

Een verslaggeefster van NRC was vrijdag met haar man toevallig in Innsbrück toen het ongeluk gebeurde.

Haar man, de neurochirurg en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, was daar om een cursus te geven. Zodoende kwam hij in gesprek met Thomé die hem de informatie verschafte.

Miljoenen kijkers

Miljoenen mensen volgden vrijdag de berichtgeving over het skiongeluk van prins Johan Friso via de (extra) nieuwsuitzendingen op de televisie. Het best bekeken bulletin was een korte, ingelaste nieuwsuitzending van RTL Nieuws op RTL4 tijdens het programma The Voice Kids rond 21.40 uur. Hier keken 2.756.000 mensen naar, zo blijkt zaterdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Daarna volgt het NOS Journaal van 20.00 uur op Nederland 1 met 2.350.000 kijkers. Naar het reguliere RTL nieuws om 19.30 uur keken volgens SKO bijna 2 miljoen mensen. Sinds de bekendmaking van het nieuws over het ski-ongeluk vrijdagmiddag verzorgden NOS en RTL geregeld extra nieuwsbulletins. Ook zaterdag zijn er extra nieuwsuitzendingen te zien op publieke en commerciële netten.

Naar het eerste extra NOS Journaal op Nederland 1 keken om 15.32 uur 730.000 belangstellenden. Rond 17.00 waren dit er al bijna een miljoen.

m1fz6skafvap.jpg

Bron: nu.nl

Link to post
Share on other sites
 • Replies 58
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Leah

  8

 • Ellentjah

  8

 • Leafs

  6

 • Fudge

  6

--- Algemene informatie over het ongeluk---

LECH - Prins Johan Friso is vrijdag tijdens het skiën bedolven onder een lawine. Hij verkeert in levensgevaar, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RvD) laten weten.

De 43-jarige is na het ongeval gereanimeerd en naar het Landeskrankenhaus in Innsbruck gebracht.

De Oostenrijkse krant OE24 schrijft op zijn website dat er sprake zou zijn van een schedelbasisfractuur. De RvD meldt dat artsen pas over enkele dagen een prognose kunnen stellen van de toestand van de prins.

Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigt aan NU.nl de melding van de RvD dat prins Friso "stabiel maar niet buiten levensgevaar" is. Verder laat de zegsman eveneens niets los over de exacte toestand van de prins.

Koningin Beatrix en echtgenote Mabel zijn in het ziekenhuis aanwezig. Alle publieke toegangen van het hospitaal zijn dicht.

Prins Friso's broers kroonprins Willem-Alexander en prins Constantijn en hun families zijn om 19.00 vanaf Schiphol naar Oostenrijkgevlogen. Het regeringstoestel vloog wegens slecht weer eerst naar Sankt Gallen in Zwitserland.

'Zelf veroorzaakt'

Prins Johan Friso en zijn groep skiërs hebben de lawine ''met grote waarschijnlijkheid'' zelf veroorzaakt. Dat heeft de burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, gezegd tegen de Oostenrijkse publieke omroep ÖRF.

Volgens een vriend die met prins Friso aan het skiën was, zou de prins vrijdagmiddag bij het skiën geen veiligheidssysteem hebben gedragen. Dat meldt het NOS Journaal. De vriend had dit wel bij zich, waardoor hij alarm kon slaan door het systeem in zijn rugzak te activeren.

De burgemeester van Lech laat aan NU.nl weten dat de bewuste lawine rond 12.15 uur is ontstaan bij Litzen-Zugertobel. De prins werd dankzij een zogenoemde lawinepieper snel gevonden en is binnen 20 minuten per helikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Buiten piste

Het ongeluk vond plaats in zogenaamd vrij skigebied, buiten de piste. In Lech was vrijdag een waarschuwing voor lawines van kracht, van het niveau 4 ('groot') op een schaal van 5.

Er is een "dringend'' advies gegeven niet buiten de aangegeven pistes te skiën, omdat anders lawines kunnen worden veroorzaakt. De waarschuwing was afgegeven door de deelstaat Tirol, die repte over een ''hachelijke'' situatie, aldus de Oostenrijkse krant Kurier op haar website.

Volgens de Nederlandse berg- en skigids Edward Bekker is het niet ongebruikelijk dat groepen zonder gids bij dit lawineniveau vertrekken. "Je hoort wel vaker berichten over dat soort ondernemingen. Toch nemen ook mensen met veel ervaring een gids mee."

De prins was met enkele anderen aan het skiën, zij zijn geen leden van de koninklijke familie en bleven ongedeerd.

Het gebied waar het ongeluk is gebeurd:

Lawines

In de afgelopen dagen heeft het zwaar gesneeuwd in de Oostenrijkse Alpen. Daardoor groeit het gevaar van lawines.

In de afgelopen twee dagen viel volgens een woordvoerder van de ANWB 60 tot 70 centimeter sneeuw in het gebied waar de koninklijke familie op vakantie is. Dat pak kwam bovenop de sneeuw die al eerder viel.

Meestal kost het twee dagen om de enige toegangsweg tot Lech weer veilig en begaanbaar te maken. ''Vrijdag is er geen sneeuw gevallen en ook zaterdag wordt geen sneeuw verwacht'', zei hij. ''Zondag gaat het weer sneeuwen.''

Lech is onder Nederlanders een populair skioord. Wintersporters die deze voorjaarsvakantie naar de Alpen afreizen, werd eerder deze week al aangeraden rekening te houden met sneeuw en gladde wegen

Link to post
Share on other sites

Dat verhaal over dat ie geen schedelbasisfractuur heeft is niet waar zegt NOS, de arts heeft gezegd dat het grotendeels niet klopt. Hij wil alleen niet zeggen welk gedeelte niet klopt.

Link to post
Share on other sites
Intouchables

Ja er is toch een arts die het tegen een nederlandse arts heeft gezegd? Ik ben wel benieuwd wanneer ze bekend gaan maken hoe hey nu met hem gaat... Ik zag vanochtend ook een foto van bea en mabel, echt te sneu :-(

Link to post
Share on other sites

Ja het is idd zoals ellen het zegt. De vrouw werkt volgens mij bij nrc. Ik hoop echt dat het goed komt maar als hij kunstmatig in coma gehouden wordt... (het gedeelte van nrc dat hij in slaap gehouden wordt, als dat wel klopt) echt heel erg sneu dit.

Link to post
Share on other sites

Ah die foto is echt zielig ja :( Maar die piste waar hij skiede (Als ik het goed begreep van tv) is gewoon een skiroute waar je normaal prima mag skiën.. Sowieso niet handig natuurlijk met gevaar 4 maar het was niet eens ECHT super offpiste ofzo.. Maar hij is nog niet buiten levensgevaar toch? Maar zn scans zagen er tot nu toe toch wel redelijk positief uit dacht ik ?

Link to post
Share on other sites

Ja, en het positieve van een lage temperatuur is dat je ook minder zuurstof nodig hebt, daardoor is de kans op zuurstofgebrek in de hersenen ook minder groot. Maargoed, wat de schade is zullen ze pas weten als hij bijkomt.

Link to post
Share on other sites
LittleMissChatterbox

Echt ontzettend verdrietig voor de koninklijke familie. Vind het zo ontzettend slecht om te zien dat de pers dan helemaal geen terughoudendheid bewaard. Kom op zeg zelf het NOS journaal gaat Willem Alexander achtervolgen om hem vragen te stellen. Laat die mensen gewoon lekker even met rust.

Link to post
Share on other sites

Dat vind ik ook echt erg, laat die mensen gewoon met rust. Ze hebben gisteren al gezegd dat er pas over een paar dagen meer te zeggen valt over hoe het met hem is, dus wat willen ze er nou uit krijgen dan. Ik mijn ogen is het alleen maar sensatie zoeken.

Link to post
Share on other sites

Valt nog wel mee denk ik met de journalisten, want alexander gaf ze een compliment dat hij het fijn vond dat ze op afstand bleven en respect hadden voor de situatie.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


 • Similar Content

  • pandora
   By pandora
   Ik dacht, omdat er een hoop interessante discussies en artikelen voorbij komen op GO, maar vrij verspreid: laat ik op de suggestie ingaan om een topic te maken.
   En om het een beetje levendig te houden, lijkt het me interessant om het niet specifiek het 'Parijs-topic', 'IS-topic', 'vluchtelingenkwestie-topic' te noemen. Maar gewoon een topic waarin we kunnen discussiëren over actuele thema's, nieuws, politiek binnen- en buitenland, ...
   En dan kunnen we hier ook interessante artikelen delen van (nieuws)sites, etc. Dan wordt GO nog leerzaam ook haha!
   Zo kan het een blijvend, wat diepgaander topic zijn, en kunnen we het in het SHUT weer gewoon over de prijs van wasmiddel en in het Vakantieplannen weer gewoon over leuke reisjes hebben ! Hopelijk vinden jullie dit ook een goed plan
  • Redactie
   By Redactie
   Hoi allemaal!
   Notifications
   We hebben een kleine wijziging doorgevoerd vandaag. Als je wat langer op een pagina bent, dan krijg je nu (zonder dat je de pagina opnieuw moet laden) daar een notification van:

   Als je je instellingen goed hebt gezet, krijg je bijvoorbeeld een notification als iemand jou heeft gequote. Je instellingen wijzigen doe je hier. Het is maar een kleine wijziging, maar zo zie je niks meer over het hoofd!
   Werkzaamheden
   Vanaf komend weekend gaan er werkzaamheden plaatsvinden aan de server van girlsonly.nl. Deze werkzaamheden zullen voornamelijk 's nachts plaatsvinden, dus hopelijk merken jullie er niet al te veel van.
   Op het moment dat de werkzaamheden plaatsvinden zal girlsonly.nl niet beschikbaar zijn en krijg je een pagina te zien dat je geen toegang hebt tot de site. We doen dit omdat er ook werkzaamheden aan de database plaatsvinden en als er ondertussen allemaal nieuwe posts aan de database worden toegevoegd, dan gaan er dingen mis. Vandaar…
   Mocht je gekke dingen tegenkomen (foutmeldingen, plaatjes die niet laden, etc.) laat dat dan weten aan helpdesk@girlsonly.biz. Alvast bedankt voor jullie begrip!
   Vielen spass maar weer!
  • Chicky clinics
   By Chicky clinics
   -- spam×
×
 • Create New...